Ankara update

Op verzoek van Marieke keur voeg ik een kaartje toe met de globale route van Istanboel naar Ankara. Stom dat ik daar zelf niet eerder aan gedacht heb. Veel van de plaatsen waar ik doorheen kende ik niet voordat ik op weg ging; van sommige plekken waar ik overnacht heb weet ik een dag later de naam al niet meer. Voor jullie moet het helemaal abracadabra zijn.

Google Maps
Overzicht route Istanboel naar Ankara. Hattusas is mijn volgende bestemming, maar staat niet op de kaart.

Gisteren heb ik een bezoek gebracht aan de wijk Ulus met de citadel en het prachtige museum van Anatolische beschavingen. Dit museum biedt een overzicht van wereldberoemde (nou ja onder archeologen) vindplaatsen in het huidige Turkije zoals Çatalhöyük, Kultepe, Hattusas en ook Gordion.

DSC_7104 aangepast
Reconstructie van huis in Çatalhöyük
DSC_7105 aangepast
Moedergodin uit Çatalhöyük
DSC_7112 aangepast
Hittitische zonneschijf
DSC_7122 aangepast
Hittitisch aardewerk
DSC_7136 aangepast
Urartisch bronzen vat
DSC_7131 aangepast
De schedel van koning Midas (vermoedelijk dus van zijn vader Gordius)

Na het museum door de citadel gelopen en de lokale markt bezocht.

IMG_2197
Uitzicht over Ankara vanaf de citadel
IMG_2199
De stadsmuur met veel hergebruikt Romeins materiaal
DSC_7147.JPG
De markt

Voor de liefhebbers van cijfers en feiten nog even de overzichten van mei en juni. (Volgens mijn hoogtegegevens ben ik 1000 meter meer gedaald dan gestegen, vraag me niet hoe dat kan want mijn benen denken er heel anders over.)

overzicht mei

overzicht juni

8 gedachtes over “Ankara update

 1. Mignonne wees me er op dat ik niet de enige fietsende archeoloog ben. Wat een fantastische toch ben je aan het maken zeg. Dit is heel andere koek dan een paar weekjes door Europe trappen. Succes!

  Like

 2. Dag Everhard,

  Wat een leuke blog! Je reis door Turkije vind ik erg leuk. Veel herkenbare namen en plaatsen. Wat leuk dat je ook Turkije ziet en beschrijft in historisch perspectief. Vele verhalen herken ik van geschiedenis les op de lagere school in Turkije. Leuk om ze we eens te lezen.
  Een fijne voortzetting van je reis gewenst.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dag Everhard,

  Leuke blog! Ik heb genoten van je beschrijving van je reis door Turkije. Veel herkenbaar van mijn jeugd in Turkije. Knap dat je al die hoogteverschillen kan doorstaan per fiets.
  Fijne voortzetting gewenst?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s