Guatemala

Twee rijen voor me zit een oude vrouw in Indiaanse kledij die ononderbroken weesgegroetjes bidt. Als de piloot van het vliegtuig waarin we ons bevinden de gashendel helemaal opentrekt slaat de vrouw achter me nog snel even een kruis. Of al deze communicatie met het Hogere heeft bijgedragen aan een veilige vlucht weet ik niet, maar zonder incidenten bereiken we de eindbestemming: Guatemalastad.

Sinds ik bijna twee jaar geleden terugkeerde van mijn fietstocht naar Singapore begin ik weer aan een groter fietsavontuur. Natuurlijk heb ik de afgelopen jaren wel gefietst. Zo heb ik met Douwe over de Afsluitdijk gefietst en zijn we samen in Marokko geweest. Onze tocht door het Atlasgebergte was spectaculair hoewel we te maken hadden met zeer slecht weer.

Met Jan en Piet heb ik een paar mooie routes in Wales gefietst en met de OCP bezochten we vorig jaar Piemonte waar voor mij het noodlot toesloeg. Ik werd getroffen door een hartinfarct en ben opgenomen in het ziekenhuis van Asti waar ik ben gedotterd en waar drie stents zijn geplaatst. Daarna begon een lang traject van revalidatie en gelukkig ben ik goed hersteld. Mijn hart is niet beschadigd en toen ik mijn cardioloog vertelde van mijn plannen om te gaan fietsen in Guatemala, Belize en Mexico was zijn reactie: “Goed idee! Moet je doen!”.

img_7951
Met Douwe op de Afsluitdijk met het standbeeld van Dr. Lely.

img_7965img_7977

img_8196
Met Jan en Piet in Wales.

img_8212

img_9146
Met Douwe in Marokko.

img_9147img_9185726678b0-f71e-405c-a278-8d9ca1e90ff9img_9228img_9235

img_9193
Met de OCP in Piemonte.

img_9203

img_9233
Ontslagen uit het ziekenhuis met hulp van Jozef, Jan en last, but not least: Elfriede!

img_9254

 

Daarom ben ik nu in Guatemalastad om te beginnen aan een tocht die me in de komende vier weken langs verschillende Mayaruïnes moet brengen. Mijn eerste ‘stop’ is Palenque, ongeveer 700 km vanaf hier. Daarna fiets ik in oostelijke richting naar Tikal om via Belize langs de oostkust van Yucatan naar Chitzen Itza te rijden. Ik eindig mijn reis in Mérida vanwaar ik terug vlieg naar Nederland. Via mijn blog houd ik jullie weer op de hoogte.

img_9362
Plaza de Constitucion – Guatemalastad

img_9365

10 gedachtes over “Guatemala

  1. Heel veel moois toegewenst Everhard en ga lekker genieten onderweg!! Carola en ik hebben heeeeel lang geleden college ‘indiaans Amerika’ bij Maarten Jansen gedaan en de dia’s daarbij van de genoemde plaatsen waren al zo bijzonder! Ben erg benieuwd naar de verslagen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie